Starostlivosť o vinič

vinicĽudia pestujú vinič už od nepamäti. Najskôr pre strapce plné sladkých bobúľ, no časom, ako objavili čaro fermentácie povýšili ho medzi kultúrne plodiny. So stúpajúcou obľubou samozrejme vzrástol aj dopyt a tu sa núka otázka ako naši predkovia prišli na možnosť rezu, ktorým sa produkcia vinnej révy zvyšuje. Ako mnoho ráz v našej histórii zasiahla náhoda. Podľa legendy Grék menom Pausanias spozoroval ako jeho osol ohrýzol mladé výhony na jednom z koreňov vinohradu. Nebolo by na tom nič výnimočné, keby v nasledujúcom roku poškodený ker nezarodil podstatne krajšími a početnejšími strapcami. A tak sa každoročný rez viniča stal pre nás úplnou samozrejmosťou. Aj keď je predjarný rez azda najdôležitejším zásahom ovplyvňujúcim úrodu, starostlivosť o révu sa ním ani zďaleka nekončí. Nasledujúce riadky Vám poodhalia niekoľko tisícročné poznatky pestovania tejto zázračnej plodiny a nasmerujú Vás na cestu úspešného vinohradníka.

Rez a vedenie viniča

banner_newsleterRezom udržiavame rovnováhu medzi rastom a rodivosťou. Pri viniči je rodivým jednoročné drevo vyrastajúce z dvojročného. V nasledujúcom roku nám z jednoročného vyrastajú letorasty, na ktorých sa objavujú strapce. Vinohradník by mal okrem samotnej techniky rezu poznať aj biológiu viniča a na jej základe zvoliť vhodné zaťaženie viničového kra púčikmi. Vhodné zaťaženie volíme podľa odrôd (5 - 12 očiek/m²). Samotné zaťaženie má vplyv aj na kvalitu vína. Pri väčšom zaťažení sa totiž zvyšuje obsah kyselín a znižuje obsah chuťových a aromatických látok. Intenzita vône však narastá.

strapec hrozna

 

 

 

 

Pri odrodách s väčšími strapcami sa odporúča rezať výhony na 5 až 6 očiek/m². Pri odrodách s malými strapcami na 7 až 8 očiek/m². Väčšinu odrôd však kľudne skracujeme na 8 až 10 očiek/m² (Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Tramín červený a mnoho ďalších).


vedenie vinica

 

 

 

 

 

Vedenie viniča môžeme definovať ako vytvarovanie a rozloženie rodivého dreva na viničovom kre na základe určitého systému. Poznáme tri druhy systému vedenia (nízke, stredné, vysoké). Jednotlivé spôsoby vedenia rozlišujeme podľa výšky kmienika:

  • nízke s výškou kmienika do 0,4 m
  • stredné s výškou kmienika od 0,4 do 0,7 m
  • vysoké s výškou kmienika nad 0,7 m

Azda najrozšírenejším a najobľúbenejším vedením je Rýnsko-hessenské. Ide o systém stredného vedenia, ktoré je možné uplatniť najmä pri odrodách vyžadujúcich dlhší rez. Vinič skracujeme tzv. Guyotovým rezom, kedy na kre zachováme jeden ťažeň a jeden zálohový dvojpúčikový čapík. Ten by mal byť podľa možnosti čo najbližšie pri kmieniku. V nasledujúcom roku nám poslúži ako záloha pre rez, keďže odrodený ťažeň odstránime. Z vyššie postaveného púčika na čapíku zapestujeme ťažeň nový. Výhon rastúci z nižšie postaveného púčika zakrátime na nový zálohový dvojpúčikový čapík. Tento rez opakujeme každoročne. Dôležitým úkonom je vyväzovanie ťažného výhonu k drôtenke do oblúkového tvaru. Zabezpečíme tým na ňom rovnomerné vypučanie púčikov.

 

Banner_01_okras_-_kpia

 

 

 

 

 

Zelené práce

 

letorasty1

 

 

 

 


Ako som už spomínal, najdôležitejším úkonom pri pestovaní vinnej révy je jarný rez. No ak chceme podporiť jeho asimiláciu, zlepšiť svetelné pomery vo vnútri kra a zlepšiť možnosti ochrany, určite by sme nemali v priebehu roka zanedbať nasledujúce práce:

  • podlom
  • vyväzovanie a zastrkávanie letorastov do drôtenky
  • vylamovanie zálistkov
  • snímanie vrcholcov letorastov

Podlom je úkon, ktorým vinič zbavujeme nadbytočných letorastov vyrastajúcich zo spiacich očiek na starom dreve. Ide o nerodivé výhony zahusťujúce ker a odoberajúce živiny rodivým letorastom. Podlom vykonávame v období pred kvitnutím viniča. Nezdrevnatelé letorasty sa dajú ľahko odstrániť vylomením bez použitia nožníc.

podlom vinica

letorasty2


 

 

 

 

Vyväzovanie a zastrkávanie letorastov spravidla vykonávame po vykonaní podlomu, keď ponechané letorasty dosiahli dĺžku 30-40 cm. Letorasty zastrkávame medzi dvojdrôty alebo ich priväzujeme k opore. Týmto úkonom zlepšíme okrem manipulačných možností v medziradí aj lepšie prúdenie vzduchu, presvetlenie krov a kvalitnejšiu aplikáciu postrekových látok.

Vylamovanie zálistkov sa robí súčasne s vyväzovaním letorastov. Pri tomto úkone sa z letorastov odstraňujú bočné letorasty (zálistky), ktoré pri bujnejšom raste zahusťujú ker. Zálistky odstraňujeme predovšetkým v okolí strapcov. Vo vyššie položených miestach viničového kra ich len zakracujeme. Treba však zdôrazniť, že rôzne odrody révy môžu mať na vylamovanie odlišné nároky.

vylamovanie zalistkov vinica

 

 

 

 

Snímanie vrcholcov letorastov robíme v závere intenzívneho rastu viniča. Cieľom je ušetriť asimiláty potrebné na tvorbu hrozna. Letorasty zakracujeme približne 20 centimetrov nad najvyšším drôtom vedenia.

zakracovanie vrcholcov vinica

 

 

 

 

Niektorí vinohradníci zvyknú koncom leta viničové kry odlisťovať. Ide o zásah, pri ktorom sa spomedzi strapcov odstraňujú staré, málo aktívne listy. Plody takto získajú dostatočný prísun svetla a vzduchu, čím sa podporí ich dozrievanie. Odhalené strapce navyše rýchlejšie presychajú a sú odolnejšie proti plesni sivej.

Ochrana

V modernom vinohradníctve zohráva ochrana viniča dôležitú úlohu. Pokiaľ správne nevystihneme termín zásahu proti jednotlivým škodcom a chorobám, vystavujeme sa riziku možnej straty úrody. V súčasnosti sa pozornosť pestovateľov upriamuje na rezistentné odrody viniča. No ani pri nich sa použitiu chemických prípravkov, i keď v menšej miere, nevyhneme. Medzi najnebezpečnejšie hubové choroby vinnej révy patrí peronospóra a múčnatka viniča. Tieto choroby k nám boli zavlečené z Ameriky. V neposlednom rade treba spomenúť pleseň sivú (botrytídu), ktorá spôsobuje hnitie hrozna v období dozrievania.

peronospora

 

 

 

 

Medzi najdôležitejších škodcov patria: fyloxéra viničová, obaľovač pásový a mramorovaný, roztočce, nosánik viničový a ďalšie.

Pri chemickej ochrane viniča je okrem voľby správneho postreku dôležitý aj termín jeho aplikácie.

Pri registrácii na našej stránke Vám zabezpečíme pravidelné a bezplatné zasielanie informácii o ochrane viniča a ovocných drevín vrátane názvov konkrétnych prípravkov na e-mail. Registrujte sa TU!

Text: Ing. Róbert Škadra

Foto: MonRo Garden

 

banner_nakupujte_vhodne_v

Komentárov (18)
  • Jozef
    Dobrý deň!
    Mohol by som poprosiť o radu?
    Na pníkoch viniča sa mi objavil taký zelený povlak akoby nejaké zelené riasy ...vedeli by ste mi poradiť ako ten povlak odstrániť alebo ošetriť nejakým postrekom. Neviem čo to je,akého pôvodu a či to náhodou nieje škodlivé na samotný vinič.
    Dakujem za odpoveď...
  • Robo Škadra
    dobrý deň, pravdepodobne sa nejedná o nič vážne. zrejme sa Vám objavil len mach, ktorý hostiteľskú rastlinu neohrozuje. V takom prípade je možné ten mach odstrániť kefou, ale tak aby ste nepoškodili pletivá kôry. Ideálne by bolo keby ste poslali fotky ako to vyzerá.
    Naša emailová adresa: poradna@monrogarden.sk
  • Anonymný  - re:
    dobrý deň, pravdepodobne sa nejedná o nič vážne. zrejme sa Vám objavil len mach, ktorý hostiteľskú rastlinu neohrozuje. V takom prípade je možné ten mach odstrániť kefou, ale tak aby ste nepoškodili pletivá kôry. Ideálne by bolo keby ste poslali fotky ako to vyzerá.
    Naša emailová adresa: poradna@monrogarden.sk



    Zdravíím Vás a ďakujem za odpoved. Ešte by som mal otázku,kedy by som mohol presadiď staršie hrozno na iné miesto ..Ďakujem!
  • Robo Škadra
    Dobrý deň. Staršie hrozno by som presádzal na jeseň po opade listov, kým ešte nie je zmrznutá pôda, niekedy na konci októbra začiatkom novembra. Avšak treba si uvedomiť, že úspech nemusí byť stopercentný. Treba odkopať čo najväčšiu časť koreňa, čo môže byť problematické keďže vinič má koreň rastúci kolmo do zeme. dôležité je poskracovať výhony a nezabudnúť na zálievku na zálievku po výsadbe
  • Anonymný
    Prosim Vás a teraz na jar by to nešlo? Situácia mi nedovoľuje čakať do jesene .
  • Robo Škadra
    Tak v tom prípade Vám odporučujem presadiť vinič čo najskôr.
  • Anonymný  - re:
    Tak v tom prípade Vám odporučujem presadiť vinič čo najskôr.
    Dakujem Vám veľmi pekne

  • Robo Škadra
    Nie je začo. Treba si však uvedomiť, že takéto presádzanie staršieho viniča, či už na jar alebo na jeseň nemusí byť úspešné. Prajem veľa zdaru.
  • Anonymný
    To mi je jasneeee
  • Anonymný
    Dakujem
  • Zuza
    Dobrý deň!
    Na drevnatej časti viniča v blízkosti nad zemou sa objavili žlté škvrny majúce vzhľad plesní na skalách v Tatrách. Neviem to lepšie pomenovať a rovnako nie som si istá či toto zafarbenie nie je výsledkom postreku, ktorý som vykonala cca pred mesiacom "SULKA".
    Je potrbné urobiť nejaký zásah resp. postrek ?
    Za odpoveď ďakujem.
  • Zuzana64  - doplnenie k predošlému dotazu
    Na stránkach internetu a Google som našla podobnosti týcto škvŕn ako lišajníky.
  • Anonymný
    Ja mám dojem že netreba s tým niečo robiť
  • jozef  - olamovanie letorastov
    Dobry den.
    ked mi narastie z jedneho miesta na starom dreve viac rodivych tohtorocnych letorastov, kolko max ich mozem nechat na zakvitnutie, a dalsia otazka aky je v vhodny rozostup rodivych letorastov na jednom starom konariku
    dakujem za radu
  • Anonymný
    Mohli by ste prosím špecifikovať pestovateľský tvar? Teda o aký typ vedenia sa jedná?
  • Anonymný  - re:
    Mohli by ste prosím špecifikovať pestovateľský tvar? Teda o aký typ vedenia sa jedná?
    Viete som jednoduchy pestovatel na Liptove, je pre nas potesenim ked sa nam urodi hrozno do 50l demižónika, mam v zahrade jeden asi 7M dlhy tunel na spade ponad schody. A vedenie je asi kazdych 40-50cm pre lepsie obliehanie kostry konarikmi.Hrozno je narastene v roznych smeroch.druh neviem:) popis: ruzovobordove 1,5cm bobule, strapec max 12cm dlhy s volne zoskupenymi bobulami. Ide mi o to aby to hrozno lepsie dozrelo nakolko zber sa vykonava az medzi 10-11 Mesiacom. Hrozno pocas vegetacie striham asi 4x za sezonu hlavne koli estetickej uprave na zachovanie tuloviteho rvaru. Tesim sa na odpoved :)
  • Róbert Škadra
    Dobrý deň v takomto prípade sa zrejme jedná o typ vedenia, ktorý spĺňa estetickú funkciu. Predpokladám, že strapce Vám visia ponad hlavu kde tu zakryté z vrchnej strany listami. Ja osobne si nemyslím, že je potrebné robiť nejaké opatrenia oproti minulým rokom pestovania. V takýchto prípadoch režem skôr intuitívne. Pergola je akýmsi kompromisom kedy vinič slúži aj na úrodu aj na estetiku.
    Samozrejme určite netreba zbytočne ker prehusťovať, najmä kvoli hubovým chorobám a je možná aj prebierka strapcov.
    Dúfam, že Vám moja odpoveď stačila. Skúste mi poslať fotku na mail pre lepšiu predstavivosť možno Vám budem k tomu vedieť ešte niečo napísať. Mail: robert.skadra@monrogarden.sk
    s pozdravom Ing. Róbert Škadra
  • Aulitis Tomas  - stari vinic
    35 rocni vinic nebol strihany dva roky.Bol vo velmi zlom stave nemal som inu moznost ako ho ostrihat uplne bez pukov samozrejme ze väcsie rezi boli zavoskovane. Nevadi mi ze nebudem mat urodu tento rok ale zaujimalo by ma ci som mu neublizil az do takej mieri ze moze vyschnut. V prevaznej vecsine klcov boli trojrocne tazne a ptencionalne puky boli od hlavy vzdialene cca 50cm. Moj dalsi strih bude na jeden tazen a jeden capik.
Len registrovaní užívatelia môžu pridať komentár!
Copyright © MonRoGarden. Všetky práva vyhradené.
Stránky sú optimalizované pre Internet Explorer 7.